Nóżki wieprzowe w barszczykowej galarecie

  • wyświetlono: 253 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczna, znana i lubiana przystawka na zimno, nieco inaczej niż zwykle :) Mięso z wieprzowych nóżek w galarecie z dodatkiem warzyw, przypraw i czerwonego barszczu. Barszcz doskonale doprawia całość i nadaje galarecie fajnego kolorku

skanowanie0001
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

4 nóżki wieprzowe, najlepiej przednie,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ang. ziela,
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 cebula,
kawałek pora – biała część,
2 łyżki groszku konserwowego,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu,
sos sojowy do smaku,
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki barszczu czerwonego np. z butelki,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Nóżki wieprzowe w barszczykowej galarecie

  • 1. Nóżki oczyścić, umyć.
    Warzywa umyć i obrać. Nie kroić, pozostawić najlepiej w całości.
    Nóżki i warzywa zalać wodą. Dodać liście laurowe, ang. ziele i ziarnisty pieprz. Posolić.
    Zaraz po zagotowaniu zebrać łyżką cedzakową szumowiny, które pojawią się na wierzchu.
    Następnie przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości, powoli i długo.
    Wywar powinien tylko lekko „pyrkać” wtedy będzie klarowny, no i podczas gotowania z nóżek uwolni się cały kolagen, przez co galareta zastygnie bez konieczności dodawania żelatyny.
    W przypadku gwałtownego gotowania może być mętny.
  • 2. Mięso gotować aż będzie odchodzić od kości – ok. 2 – 3 godz.
    W międzyczasie wyjąć warzywa aby się nie rozgotowały.
    Marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę.
    Można też warzywa dodać dopiero w połowie gotowania.
  • 3. Miękkie mięso wyjąć z wywaru i ostudzić.
    Oddzielić od kości i pokroić w drobną kostkę lub paski.
    Zmieszać z pokrojonymi warzywami i groszkiem.
    Przełożyć do większej miski (ale wtedy trzeba dzielić na porcje) lub rozłożyć do paru mniejszych salaterek czy kubków. Najlepiej przyrządzić w plastikowych kubkach, które potem można rozciąć a galareta sama „wyskoczy” na półmisek :)
  • 4. Wywar przecedzić, wlać pól szklanki koncentratu buraczanego i zagotować.
    Gorący wywar doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
    Dodać zmiażdżony czosnek i sok z cytryny lub łyżkę octu – ja dodaję ocet.
    Mięso zalać wywarem i odstawić w chłodne miejsce.
  • 5. Kiedy zastygnie udekorować plastrami cytryny.
    Kto lubi może dodatkowo skropić sokiem z cytryny, octem, oprószyć z wierzchu jeszcze pieprzem i drobno posiekaną cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

barszcz czerwonygalaretka mięsna
 

Komentarze

Podobne przepisy

Galaretka drobiowo wieprzowa

Dodane przez: anita176

"Zimne nóżki" drobiowo- wieprzowe

Tradycyjna galaretka z mięsa mieszanego

galareta

Dodane przez: lexi27

Galareta z nóżek wieprzowych

Pyszna, prosta i tradycyjna galareta...

galareta wieprzowa

Dodane przez: aniak

Galareta wieprzowa

Przepis na galaretę jest ze mną...

Galareta wieprzowa

Dodane przez: Skotka

Galareta wieprzowa

Świąteczna wersja zimnych nóżek...

Galareta wieprzowa

Dodane przez: Wioleczka1

Galareta wieprzowa

Efektownie wyglądajace na stole...

Galareta wieprzowa - świnka

Dodane przez: bronislawa70

Galareta wieprzowa - Świnka

Pyszna i efektowna przekąska na...