Piernik z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową

  • wyświetlono: 487 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Korzenny, aromatyczny piernik tradycyjnie na miodzie z dodatkową słodyczą w postaci cukru trzcinowego. Ponadto bakaliowy akcent - kandyzowana skórka pomarańczowa. Piernik wyśmienicie smakuje, gdy przechowamy go jakiś czas w chłodnym miejscu i przełożymy domowymi powidłami. Polecam!

P10
  • 16 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
380 g miodu
2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
200 g masła lub margaryny
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 kulek ziela angielskiego
8 goździków
1 łyżeczka całych owoców kolendry
1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamony
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
ok. 500 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową

  • Piernik z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową1. Owoce kolendry uprażyć w suchym rondelku, następnie razem z zielem angielskim i goździkami utrzeć w moździerzu.
    Do garnka przełożyć tłuszcz, dodać miód, cukier trzcinowy oraz wszystkie przyprawy korzenne.
  • Piernik z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową2. Składniki zagotować, mieszając, a następnie wystudzić (masa powinna pozostać jeszcze płynna). Do zawartości garnka wbić jajka, wsypać sodę i cukier waniliowy – dokładnie utrzeć. Dołożyć skórkę pomarańczową i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość ponownie wymieszać.
  • Piernik z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową3. Masę wyłożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piernik z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową4. Piec ok. 50 min (180 st. C). Gotowy piernik wystudzić, przekroić na pół i posmarować powidłami.

Porady

Wystudzony piernik najlepiej szczelnie owinąć pergaminem lub folią aluminiową i przechować 7 – 10 dni w chłodnym miejscu (np. w piwnicy), a dopiero wtedy ciasto przekroić i posmarować powidłami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastocynamonpowidłapiernikDeserna słodkomiódkandyzowana skórka pomarańczowaplacekWigiliaświętababkapodwieczorekboże narodzeniecukier waniliowygałka muszkatołowaziele angielskiearomatycznycukier brązowykardamongoździkiszybkiprostykorzennyprzekładanywilgotnyna miodzieprzechowywanyowoce kolendryprzepis_miesiąca1000z cukrem trzcinowymporowatymiękkicukier trzcinowy nierafinowany

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową

Dodane przez: LenaGotuje

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami...

Ciasto czekoladowe ze skórką pomarańczową, imbirem i anyżem

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto czekoladowe ze skórką pomarańczową,...

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem...

Ciasto kakaowo-pomarańczowe z cynamonowy cukrem

Dodane przez: Mienta

Ciasto kakaowo-pomarańczowe z cynamonowy...

Ciasto które wyjątkowo przypadło...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Babka bananowa ze skórką pomarańczową

Babka tak przygotowana, pachnie...

Piernik z kremem pomarańczowym

Dodane przez: rzelkazag

Piernik z kremem pomarańczowym

Idealne ciasto na świąteczny stół.

strucla makowa

Dodane przez: Bożena Z.

Strucla makowa ze skórką pomarańczową

Pyszna.. smaczna i aromatyczna....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE