Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lubicie tego rodzaju wypieki? Ja uwielbiam, dawno nie piekłam keksów i teraz nadrabiam zaległości. Tym razem upiekłam taki z mnóstwem pachnącej skórki pomarańczowej i chrupiącymi migdałami. Mój keks nie dość, że jest pyszny do pięknie wygląda, a ten zapach...obłędny. Bardzo, bardzo polecam Wam taki keks na Wielkanocny stół. Koniecznie spiszcie recepturę. Zachęcam i udanych wypieków życzę :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    15 dag masła lub margaryny
    3 jajka
    1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
    150 ml cukru
    125 ml zimnego mleka
    2 szklanki mąki tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3 i pół dag płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Alkohole Likiery

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko, likier jajeczny i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy.
  • Do pieczenia. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi.
  • Pieczenie. 3. Pieczenie: Tak wykonany keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.
  • Gotowe. 4. Podanie: Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Keks można pokroić na około 12 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować