Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i mięciutkie pierniczki. Ich zrobienie wymaga trochę pracy w związku z nadziewaniem, ale warte są poświęconego im czasu. Z podanych proporcji wyszło mi 50 pierniczków.

  • 60 min

Składniki:

  • Pierniczki:
    250 g miodu
    100 g masła
    5 łyżek cukru
    6 łyżek mleka
    2 łyżeczki sody
    500 g mąki
    1 jajko
    1 łyżka kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
    1/2 łyżki cynamonu
    marmolada
    kandyzowana skórka pomarańczowa

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki wody
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 1. W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, kakao i cynamon. Następnie dodajemy jajko, miód z cukrem i masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  • Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 2. Następnego dnia przygotowujemy pierniczki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej i przykrywamy pozostałymi kółkami dociskając lekko brzegi, aby usunąć powietrze i wykrawamy dowolny kształt foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut.
  • Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 3. Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować