Piernik staropolski długo dojrzewający

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne i aromatyczne, możemy je przełożyć powidłami lub ulubioną masą a całość polać polewą i dowolnie udekorować. To najlepszy moment by właśnie nastawić to ciasto do leżakowania, bo leżakuje od 5-6 tygodni a minimalnie 2 - 3 tygodnie, ale im dłużej tym lepiej.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( przepis na jeden piernik składający się z 4 warstw ciasta )
    blaszka o wymiarach 35 cm x 24 cm
    papier do pieczenia
    ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    250 g miodu
    125 g masła
    2 średnie jajka klasa "M"
    0,5 szklanki cukru
    65 ml mleka
    1,5 łyżeczki sody
    1 duża szczypta soli
    1 opakowanie 40 g przyprawy korzennej
    1 łyżeczka ciemnego gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciasto

Piernik staropolski długo dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku umieszczamy masło, miód oraz cukier i rozpuszczamy do połączenia się składników oraz wrzenia ciągle mieszając by się cukier rozpuścił. Po połączeniu się składników odstawiamy do przestygnięcia.


    Do wystygniętej masy dodajemy pozostałe składniki: mąkę, mleko - możemy w nim rozpuścić sodę wcześniej, szczyptę soli, wbijamy jajka, wsypujemy przyprawę korzenną oraz kakao dla nadania głębszego koloru. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto przekładamy do szklanej lub ceramicznej miski - wierzch zakrywamy folią spożywczą robiąc kilka dziurek lub przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki lub innego chłodnego miejsca na 5-6 tygodni na czas jego leżakowania. Ciasto jest dość luźnie i takie ma być bo podczas leżakowania i dojrzewania w zimnie zmieni swoją konsystencję i da się go spokojnie wałkować podsypując go lekko mąką.
  • 2. Po upływie 5 - 6 tygodni na kilka dni przed świętami pieczemy ciasto. Wyciągamy je z lodówki w dniu pieczenia na kilka godzin by się ociepliło do temperatury pokojowej. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy pierwszą cześć na grubość 5 mm i kładziemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temp. 180 stopni jakieś 20 min. Tak samo postępujemy z pozostałą drugą częścią ciasta. Każdy z przestudzonych blatów przekrawamy na pół na jego długość - tworząc 4 długie paski które przekładamy np. powidłami. Gotowy piernik owijamy w papier do pieczenia a wierzch przełożonego piernika obciążamy czymś ciężkim i wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie przygotowujemy polewę lub lukier i polewamy gotowy piernik, możemy też go udekorować np. posypką, orzechami itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować