Piernikowo-tortowe ciasto

4.48 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Wygląda i smakuje wspaniale , nie jest trudne w wykonaniu, ale te warstwy potrzebują troszkę nakładu pracy i czasu, aby dobrze wszystko ze sobą się połączyło.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    8 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki kakao
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    masa śmietankowa:
    50 dag serka mascarpone
    10 dag białej czekolady
    500 ml śmietany 36%
    dodatkowo:
    2 galaretki cytrynowe
    3 większe banany
    1/2 puszki brzoskwiń w syropie
    5 dag czekolady mlecznej
    3/4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej ( moja o smaku piernikowym)
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Galaretki Ciasto

Piernikowo-tortowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i cukrem, kiedy beza jest szklista i biała dodajemy żółtka i mieszamy tylko do połączenia. Obie mąki, kakao i przyprawę do piernika przesiewamy i małymi porcjami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając całość przy pomocy łopatki. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto, piec w temp. 170 st około 35 minut.

    Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia, kiedy galaretka przestygnie dodać do niej banana pokrojonego w cienkie plasterki i brzoskwinię pokrojoną w drobna kostkę, odstawić do lekkiego zgęstnienia.

    Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką i ubić na krem na koniec do kremu dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę.

    Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na wzdłuż na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie, nasączyć naparem kawy, wyłożyć połowę kremu śmietankowego, następnie na krem wylać gęstniejącą galaretkę i przykryć drugim plackiem. Wierzchni placek nasączyć resztą kawy i rozsmarować na nim pozostały krem, wyrównać i posypać wiórkami z tartej czekolady.
    Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepsze następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Banany Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować