Wygląda i smakuje wspaniale , nie jest trudne w wykonaniu, ale te warstwy potrzebują troszkę nakładu pracy i czasu, aby dobrze wszystko ze sobą się połączyło.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
masa śmietankowa:
50 dag serka mascarpone
10 dag białej czekolady
500 ml śmietany 36%
dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
3 większe banany
1/2 puszki brzoskwiń w syropie
5 dag czekolady mlecznej
3/4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej ( moja o smaku piernikowym)
Piernikowo-tortowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i cukrem, kiedy beza jest szklista i biała dodajemy żółtka i mieszamy tylko do połączenia. Obie mąki, kakao i przyprawę do piernika przesiewamy i małymi porcjami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając całość przy pomocy łopatki. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto, piec w temp. 170 st około 35 minut.
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia, kiedy galaretka przestygnie dodać do niej banana pokrojonego w cienkie plasterki i brzoskwinię pokrojoną w drobna kostkę, odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką i ubić na krem na koniec do kremu dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na wzdłuż na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie, nasączyć naparem kawy, wyłożyć połowę kremu śmietankowego, następnie na krem wylać gęstniejącą galaretkę i przykryć drugim plackiem. Wierzchni placek nasączyć resztą kawy i rozsmarować na nim pozostały krem, wyrównać i posypać wiórkami z tartej czekolady.
Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepsze następnego dnia.
Komentarze