Ciasto kryzysowe

4.9 (174 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotny, kakaowy piernik, który nie wymaga dużo pracy. Każdemu się udaje.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do wysypania blaszki
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka wody gazowanej
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki oleju
    4 łyżeczki kakao
    4 łyżki ulubionego dżemu

    100 g mlecznej czekolady
    1 łyżka mleka
    mały kawałek masła do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

4.9 (174 ocen)

Ciasto kryzysowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół.
    W misce umieszczamy mąkę, jajka, sodę, cukier, kakao, olej, wodę i dżem.
    Składniki dokładnie łączymy przy pomocy łyżki.
    Dużą keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.
    Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko i mieszamy.
    Ciasto oblewamy czekoladą. Gotowe, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować