Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający. Piernik pełen aromatycznych przypraw, przełożony pysznymi powidłami śliwkowymi to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świat. Wyborny, wilgotny, miękki i obłędnie pyszny piernik.
60 min
Składniki:
Składniki na 3 blaty
miód 500 g ( użyłam rzepakowo- nektarowego)
cukier kryształ 2 szklanki ( dodałam 1 szklankę o pojemności 270 ml)
mąka pszenna 1 kg
jajka 3 ( dodałam 4 małe )
mleko 130 ml
masło 250 g ( wskazana jest domieszka smalcu )
przyprawa do piernika 2-3 opakowania
soda oczyszczona 3 płaskie łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem umieszczamy tłuszcz, miód, mleko i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników, mieszając co jakiś czas. Stopniowo masę doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki sypkie tj. mąka, soda oczyszczona, sól, przyprawy korzenne mieszamy i przesiewamy do miski. W misie robota kuchennego wyrabiamy składniki sypkie, wystudzoną masę miodową, rozkłócone jajka. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia. Wierzch przykrywamy bawełnianą szmatką, a następnie workiem foliowym lub folią spożywczą. Przygotowane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 3-6 tygodni.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na wymiar blachy o grubości 0,5 cm. Dno formy smarujemy niewielką ilością tłuszczu, wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Każdy blat piernika pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 °C.
Komentarze