Piernik bardzo puszysty

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczny i szybki piernik, można go upiec w blaszce lub 2 keksówkach.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    Słoik 300 ml powideł śliwkowych
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Polewa
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżki śmietany

    Dodatkowo
    0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik bardzo puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem, dodaj olej, mleko i powidła śliwkowe, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika.
    Blachę o wymiarach 26 x35 lub 2 keksówki o wymiarach 15 x 30 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
    Piec około 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
    Czekoladę pokrusz i włóż do garnka dodaj śmietanę i podgrzej do rozpuszczenia czekolady. Polewą polej wystudzone ciasto i posyp zmielonymi orzechami włoskimi.

Porady

Wierzch zamiast orzechów możesz posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować