Mięciutki piernik bez miksera to pyszne ciasto nie tylko na święta, idealne na różne okazje.
Do środka można dodać pokrojone orzechy, czekoladę lub śliwki suszone.
Mięciutki piernik bez miksera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kefir podgrzej żeby był ciepły.
Do jednej miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika, kakao i sodę. Wymieszaj.
Do drugiej wbij jajka, dodaj cukier i ubij widelcem, następnie dodaj olej i kefir.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Mokre składniki przelej do suchych.
Całość dokładnie wymieszaj.
Blachę o wymiarach 20x30 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Piecz około 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać orzechami mielonymi.
Komentarze