Mięciutki piernik bez miksera

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutki piernik bez miksera to pyszne ciasto nie tylko na święta, idealne na różne okazje.
Do środka można dodać pokrojone orzechy, czekoladę lub śliwki suszone.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki kefiru
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    0,5 szklanki cukru
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    0,5 szklanki oleju
    1,5 łyżeczki sody

    Dodatkowo
    Cukier puder do posypania lub
    Polewa czekoladowa
    Mielone orzechy włoskie do posypania
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Mięciutki piernik bez miksera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir podgrzej żeby był ciepły.
    Do jednej miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika, kakao i sodę. Wymieszaj.
    Do drugiej wbij jajka, dodaj cukier i ubij widelcem, następnie dodaj olej i kefir.
    Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Mokre składniki przelej do suchych.
    Całość dokładnie wymieszaj.
    Blachę o wymiarach 20x30 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
    Piecz około 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
    Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać orzechami mielonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować