Pierniczki przekładane białkami.

4.93 (14 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepis na te pierniczki jest z nami od pokoleń. Robimy je co roku na Boże Narodzenie.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5kg. mąki pszennej
    15 dag. cukru
    20dag. miodu
    2 jajka
    5 dag. margaryny
    2 łyżeczki sody

    0,5 szkl. białek
    1,5 szkl. cukru
    1 łyżka octu

    3 czekolady mleczne
    3 łyżki masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.93 (14 ocen)

Zobacz również:

Piernik Beza

Pierniczki przekładane białkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy margarynę, cukier, miód, jajka i sodę. Wszystko razem zagniatamy. Rozwałkowujemy w miarę cienko i kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka studzimy.

    W garnku zagotowujemy wodę zmniejszamy lekko ogień tak aby cały czas się gotowała ale nie za mocno. W metalowej misce ubijamy białka z odrobiną soli gdy białka będą ubite stawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą i stopniowo dodajemy cukier cały czas mieszając. Na końcu wlewamy ocet. Gdy masa będzie sztywna łyżeczka nakładamy ubitą pianę z białek na pierniczki.

    Czekoladę rozpuszczamy z masłem i mlekiem studzimy gdy będzie gęsta maczamy pierniczki w polewie.

Porady

Kruche ciasteczka piernikowe można upiec parę dni wcześniej. Przełożone pierniczki mogą stać ok 7-10 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować