Pierniczki przekładane białkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski dodajemy margarynę, cukier, miód, jajka i sodę. Wszystko razem zagniatamy. Rozwałkowujemy w miarę cienko i kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasteczka studzimy.
W garnku zagotowujemy wodę zmniejszamy lekko ogień tak aby cały czas się gotowała ale nie za mocno. W metalowej misce ubijamy białka z odrobiną soli gdy białka będą ubite stawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą i stopniowo dodajemy cukier cały czas mieszając. Na końcu wlewamy ocet. Gdy masa będzie sztywna łyżeczka nakładamy ubitą pianę z białek na pierniczki.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i mlekiem studzimy gdy będzie gęsta maczamy pierniczki w polewie.
Porady
Kruche ciasteczka piernikowe można upiec parę dni wcześniej. Przełożone pierniczki mogą stać ok 7-10 dni.
Komentarze