Lukrowane pierniczki przekładane marmoladą

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków.Piekę je zawsze kilka dni przed świętami,żeby moja rodzina sobie podjadała.Ich wcześniejsze upieczenie wprowadza już w świąteczny nastrój.Pierniczki nie muszą leżakować.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki tortowej
    1 szklanka miodu prawdziwego
    pół szklanki oleju
    2 jajka
    1 łyżka kakao
    1 łyżka masła lub margaryny
    1 płaska łyżka sody oczyszczonej
    12,5 dag cukru
    1 przyprawa do piernika

    Lukier:
    1 białko
    cukier puder ( około 1 szklanka )
    barwniki spożywcze w proszku

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    dowolna twarda marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Lukrowane pierniczki przekładane marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód,cukier,masło,kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka,zagotowujemy i studzimy.
  • 2. Do mąki dodajemy jajka,sodę,olej i wystudzone składniki,następnie zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką pszenną stolnicy,układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone pierniczki studzimy.
  • 4. Następnie pierniczki smarujemy marmoladą i sklejamy.
  • 5. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ) ,aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.Lukier mieszamy z dowolnymi kolorami barwników.
  • 6. Przełożone pierniczki dekorujemy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Porady

Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować