400 g mąki pszennej, tortowej
szczypta soli
1 jajko kl L
12 łyżek cukru trzcinowego
10 łyżek miodu
70 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
1 płaska łyżeczki kakao
Na karmel:
5 czubatych łyżek cukru
3 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania przepisu:
Karmelowe Pierniczki
1.
1. Do miski dajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę do piernika, szczyptę soli, kakao, proszek do pieczenia, sodę i całość lekko mieszamy.
2. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się karmelizować, nie mieszając go tylko potrząsając patelnią. Gdy cukier zamieni się już w karmel, zdejmujemy go z ognia i dodajemy do niego wodę i całość dokładnie ze sobą mieszamy.
3. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem trzcinowym i miodem, a następnie dodajemy to do naszego karmelu i jeszcze raz podgrzewamy do połączenia się. Następnie masę karmelową przekładamy do miski z mąką i zagniatamy ciasto.
4. Zagniecione ciasto, owijamy folią i chowamy na noc do lodówki.
5. Następnego dnia wyjmujemy wcześniej ciasto aby się ogrzało i dało lepiej zagnieść.
Lekko podsypując mąką, rozwałkowujemy go na grubość około 0,5 mm i wycinamy dowolne kształty.
Pierniczki pieczemy w 180 stop. przez 8-10 minut, nie dłużej gdyż zrobią się twarde.
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego !!!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze