Royal Icing - lukier na bazie bezy

4.5 (160 ocen)

  • 20 min

To rodzaj lukru królewskiego robionego na bazie bezy. Jest bardzo sztywny i puszysty. Doskonały do ozdabiania muffinek, ciastek i tortów. Wspaniale nadaje się do tworzenia kwiatów i innych dekoracji.

  • 20 min

Składniki:

  • ok. 500 g cukru pudru
    90 g bezy
    ok. 100 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka soku z cytryny
    barwniki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Beza

Royal icing - lukier na bazie bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy wsypujemy cukier puder i bezy rozgniecione na proszek. Chwilę mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i 3-4 łyżki wody. Podczas mieszania obserwujemy czy konsystencja jest wystarczająca. Jeśli nie, dodajemy jeszcze łyżeczkę wody. Nie możemy przesadzić bo lukier się nie uda. Włączamy robot na maksymalne obroty i mieszamy około 7-10 minut.
  • 2. Lukier musi być puszysty i sztywny. Wkładamy łyżeczkę do środka i sprawdzamy czy się nie przewróci. Jeśli tak, mieszamy jeszcze przez chwilę.
  • 3. Gotowy lukier dzielimy na tyle części ile potrzebujemy kolorów. Do każdej dodajemy odpowiedni barwnik, stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniego odcieniu. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka, robimy ozdoby itp.

Porady

Trzeba bardzo uważać z ilością dodawanej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować