Ciasto Czeszka

5 (6 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto, które sprawdzi się na każdej imprezie. Jest połączeniem kilku różnych smaków: orzechów-gruszek-sera i chałwy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    1 szkl.cukru
    200g.zmielonych orzechów
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka bułki tartej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    0,5kg sera białego
    1/2 szkl.cukru pudru
    100g. masła
    2-3 batoniki chałwowe
    2 łyżeczki żelatyny

    1-1,5kg gruszek (można użyć też gruszek ze słoika. Wtedy będą dwa słoiki)
    2 galaretki gruszkowe

    2 czekolady orzechowe.
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Ciasto czeszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli gdy będą już ubite stopniowo dodajemy cukier. Następnie wrzucamy po jednym żółtku i dodajemy składniki suche zmielone orzechy, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, bułka tarta i proszek do pieczenia.

    Masę biszkoptową dzielimy na dwie części i każdą osobno pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.

    Gruszki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy do garnka i chwilkę smażymy tak aby lekko zmiękły. Można w razie konieczności posłodzić. Jeśli używamy gruszek ze słoika należy przełożyć je do garnka i lekko podgrzać. Do dosyć cieplych gruszek wsypujemy dwie galaretki gruszkowe. Chwilę jeszcze gotujemy i następnie studzimy. (Można gruszki połączyć z jabłkami)

    Pół kilo sera białego mielimy na drobnych oczkach można także ser zblendować. Do garnka wrzucamy masło podgrzewamy na małym ogniu następnie dodajemy zmielony ser, cukier puder a także pokruszone batoniki chałwowe wszystko razem łączymy mikserem. Mieszamy chwilkę tak żeby masa się połączyła i była lekko ciepła. Dwie łyżeczki żelatyny mieszany w połowie szklanki wrzątku i dodajemy do ciepłej masy serowej. Masę studzimy.

    Na grubszy blat biszkoptu układamy zimne tężejącej gruszki z galaretką. (Nie za ciepłe żeby nam nie wypływało) W razie konieczności można biszkopt na moczyć ale nie jest to konieczne.
    Na gruszki kładziemy zimną masę serowo-chalwowa i przykrywamy drugim biszkoptem.

    Polewamy polewą orzechowa.

Porady

Zamiast gruszek można użyć jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować