Ciasto czeszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli gdy będą już ubite stopniowo dodajemy cukier. Następnie wrzucamy po jednym żółtku i dodajemy składniki suche zmielone orzechy, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, bułka tarta i proszek do pieczenia.
Masę biszkoptową dzielimy na dwie części i każdą osobno pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy do garnka i chwilkę smażymy tak aby lekko zmiękły. Można w razie konieczności posłodzić. Jeśli używamy gruszek ze słoika należy przełożyć je do garnka i lekko podgrzać. Do dosyć cieplych gruszek wsypujemy dwie galaretki gruszkowe. Chwilę jeszcze gotujemy i następnie studzimy. (Można gruszki połączyć z jabłkami)
Pół kilo sera białego mielimy na drobnych oczkach można także ser zblendować. Do garnka wrzucamy masło podgrzewamy na małym ogniu następnie dodajemy zmielony ser, cukier puder a także pokruszone batoniki chałwowe wszystko razem łączymy mikserem. Mieszamy chwilkę tak żeby masa się połączyła i była lekko ciepła. Dwie łyżeczki żelatyny mieszany w połowie szklanki wrzątku i dodajemy do ciepłej masy serowej. Masę studzimy.
Na grubszy blat biszkoptu układamy zimne tężejącej gruszki z galaretką. (Nie za ciepłe żeby nam nie wypływało) W razie konieczności można biszkopt na moczyć ale nie jest to konieczne.
Na gruszki kładziemy zimną masę serowo-chalwowa i przykrywamy drugim biszkoptem.
Komentarze