Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche, aromatyczne ciasto upieczone z powidłami śliwkowymi i orzechami.  Między nimi delikatny i lekki krem czekoladowy, który chociaż jest budyniowy, to nie ma w nim ani grama masła. Wierzch wieńczy słodka beza, na której pojawiły się złote krople rosy. Ciasto warto przygotować co najmniej dzień wcześniej, wtedy skruszeje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:

    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    szczypta soli
    250 g masła
    4 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%

    ŚMIETANKOWY KREM BUDYNIOWY:

    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    50 g czekolady gorzkiej 70%
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%

    BEZA:

    4 białka
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli

    DODATKOWO:

    1 słoik (300 ml) powideł śliwkowych 
    150 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Powidło na kruchym cieście 1. Mąkę pszenną przesiać z kakao, wymieszać z krupczatką, cukrem, solą, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Suche składniki posiekać z zimnym masłem, a na końcu dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można też użyć malaksera. Ciasto podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno formy o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto.  Na surowym cieście rozsmarować pół słoiczka powideł śliwkowych i posypać połową posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na środkową półkę. Piec 20 min.
    Drugą część ciasta upiec w takiej samej formie, również posmarować powidłami śliwkowymi i posypać orzechami. Na wierzch, tym razem nakładamy bezę.
  • 2. Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć wsypywać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkiem się rozpuści. Po wyłożeniu bezy na ciasto, wstawić do piekarnika. Piec w 170*C przez 30 min.
  • Kremówka z budyniem 3. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
    Pół szklanki mleka rozmącić z mąkami. Resztę mleka przelać do garnka, dodać cukier i wstawić na ogień. Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń.  Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Tak samo dodać żelatynę. Po rozpuszczeniu i wymieszaniu przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia. Należy kontrolować budyń, aby przestygł, ale całkiem nie stężał.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Budyń rozmiksować i porcjami  łączyć z kremówką.
  • Przełożenie ciast kremem 4. Gotowy krem natychmiast wyłożyć na upieczone ciasto, równomiernie rozsmarować i przykryć ciastem z bezą.  Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować