Pierniczki

4.48 (169 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierniczki tuż po upieczeniu są kruche i chrupiące, ale nie mocno twarde. Wyjęte z pojemnika i trzymane przez kilka godzin w temperaturze pokojowej robią się mięciutkie i rozpływają się w ustach.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PIERNICZKI:
    - mąka: 600 gramów
    - miód: 300 gramów
    - cukier puder: 80 gramów
    - masło: 125 gramów
    - jajka: 1 sztuka
    - przyprawa do piernika (bez mąki w składzie): 50 gramów
    - kakao (ciemne): 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    LUKIER::
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder: 1.5 szklanki
    DODATKOWO::
    - mąka do podsypania: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło włóż do rondelka i ustaw na małym ogniu, gdy zacznie się topić dodaj miód. Nadal podgrzewaj na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W żadnym wypadku nie możesz dopuścić do zagotowania. Rondelek odstaw do przestygnięcia.
  • 2. Do miski przesiej mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier puder, roztrzepane jajko i wlej przestudzoną zawartość rondelka. Całość dokładnie miksuj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta zrób dłońmi kulę, włóż do miski obsypanej mąką. Miskę nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Pierniczki 3. Schłodzone ciasto wałkuj partiami do grubości 3 mm delikatnie podsypując stolnicę mąką. Pierniczki wycinaj foremkami i układaj w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku 7-10 minut.
  • Pierniczki 4. Upieczone ciasteczka wystudź na kratce kuchennej.
  • Pierniczki 5. Cukier puder przesiej dwukrotnie przez gęste sitko. Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Możesz to zrobić mikserem z końcówką do ucierania lub najprościej ucierając łyżką. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody lub soku z cytryny i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Pierniczki dekorawane lukrem barwionym sokiem z aronii 6. Chcąc w naturalny sposób zabarwić lukier możesz dodać kilka kropli soku z buraczków, malin lub aronii, a otrzymasz lukier w kolorze różowym. Sok ze szpinaku zabarwi na zielono, a szczypta kurkumy na żółto.
  • 7. Jeśli na dłużej przerywasz dekorowanie pierniczków, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu.
  • Pierniczki 8. Do dekorowania możesz wykorzystać patyczek do szaszłyków, rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób.
  • Pierniczki 9. Polukrowane pierniczki układaj na kratce kuchennej do całkowitego zastygnięcia lukru, a trwa to bardzo krótko. Pierniczki przełóż do metalowej puszki lub szczelnie zamykanego pojemnika na żywność.
  • Pierniczki 10. *dziesięć minut to czas pieczenia jednej blaszki pierniczków. Do czasu przygotowania nie doliczyłam czasu lukrowania, który w dużej mierze zależy od naszej w tym wprawy.
  • 11. *z tej porcji wyszło mi 200 sztuk pierniczków różnej wielkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować