Pierniczki

4.78 (9 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki, który sprawdza się u mnie od lat. Można upiec je w ostatniej chwili, ale jeśli mamy czas, to upieczmy je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą cudownego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Smaczne są od razu po upieczeniu, ale po kilkunastu dniach będą jeszcze lepsze.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na około 200 pierniczków:

    - 1 kg mąki pszennej
    - 300 g masła
    - 5 jajek
    - 1,5 szklanki cukru pudru
    - 400 g miodu
    - 40 g przyprawy korzennej
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 4 łyżki śmietany lub jogurtu
    - 2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.
  • 2. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, 2 szczypty soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i śmietany. Suche składniki łączymy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas, to odstawmy je na 24 godziny)*.

    * Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.
  • 3. Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra- dół) przez około 9 - 10 minut*.

    * Jeżeli używamy bardzo małych foremek, to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.

    Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

Porady

Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą, kolorową posypką lub cukrowymi pisakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika Cynamon Mąka pszenna Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować