Pierniczki Lebkuchen

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Są mięciutkie i od razu gotowe do zjedzenia. Nie wymagają leżakowania, więc spokojnie można je upiec na ostatnią chwilę przed świętami :)

Dzięki kandyzowanej skórce i dużej ilości przypraw korzennych są bardzo aromatyczne. Jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki pszennej

    160 g zmielonych migdałów

    2 op. przyprawy do piernika

    1 łyżeczka kakao

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    łyżeczka sody

    1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

    400 ml płynnego miodu

    180 g masła



    Lukier:

    2 szkl cukru pudru

    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pierniczki

Pierniczki lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Skórkę kandyzowaną pokroić w bardzo drobne kawałeczki. Wszystkie suche składniki wymieszać w większej misce. Miód i masło podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić aby lekko przestygły. Jeszcze ciepłe przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie kleiste ale takie właśnie ma być. Przykryć ściereczką i odstawić aż ostygnie.

    Lekko zwilżonymi dłońmi nabierać kawałeczki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią. Pierniczki piec ok 10-12 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika należy odczekać kilka minut aby pierniczki lekko stwardniały, po tym czasie odkładać do wystygnięcia na kratkę.

    Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobina wody na gładko. Pierniczki maczać w lukrze i odkładać na deskę lub kratkę aby lukier stężał. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować