Pierniczki

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pierniczki

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    100 dag masła
    150 g miodu
    70 g cukru
    1 op cukru waniliowego
    1 jajko
    2 łyżeczki sody
    1 op przyprawy korzennej 40 g
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód, cukier , cukier waniliowy, kakao i przyprawę do piernika, wkładamy do rondelka, ustawiamy na ogniu i mieszamy aż masa będzie gładka, zestawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę , wbijamy jajko i mieszamy, następnie stopniowo wlewamy masę korzenną mieszając łyżką
    Całość zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki aby ciasto się schłodziło.

    Wałkujemy cienko i wykrawamy pierniki, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 10-12 min.. uważając by się nie przypaliły.

    Gotowe pierniki lukrujemy lub oblewamy czekoladą.

    Przykładowy lukier
    1 białko
    1 szkl cukru pudru (przesianego)
    kilka kropel soku z cytryny
    Utrzeć do uzyskania białej gęstej masy lukrowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować