1.Masło, miód, cukier , cukier waniliowy, kakao i przyprawę do piernika, wkładamy do rondelka, ustawiamy na ogniu i mieszamy aż masa będzie gładka, zestawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę , wbijamy jajko i mieszamy, następnie stopniowo wlewamy masę korzenną mieszając łyżką
Całość zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki aby ciasto się schłodziło.
Wałkujemy cienko i wykrawamy pierniki, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 10-12 min.. uważając by się nie przypaliły.
Gotowe pierniki lukrujemy lub oblewamy czekoladą.
Przykładowy lukier
1 białko
1 szkl cukru pudru (przesianego)
kilka kropel soku z cytryny
Utrzeć do uzyskania białej gęstej masy lukrowej.
Komentarze