Pierniczki korzenne

4.22 (219 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczenie i dekorowanie pierniczków to piękna tradycja,która przygotowuje nas do Świąt Bożego Narodzenia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 łyżki miodu
    3 szklanki mąki
    pół szklanki cukru
    100 g masła
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    1 łyżeczka kakao
    kolorowe barwniki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.22 (219 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Pierniczki korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i miód podgrzewamy w garnku,studzimy.Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto następnie chłodzimy 30 minut.Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm.Foremkami wycinamy pierniczki,układamy na blachę i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone pierniczki dekorujemy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku aż do Świąt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować