Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Szybkie w przygotowaniu, soczyste roladki z indyka nadziane niezwykle aromatyczną, dobrze przyprawioną masą mięsną. To świetna propozycja mięsnego dodatku do dania obiadowego. Pokrojona roladka sprawdzi się również w roli imprezowej przekąski serwowanej także na zimno.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 850g fileta z indyka
    5 łyżeczek przyprawy do mięs
    sól
    pieprz

    Farsz:
    500g udźca z indyka
    400g surowego boczku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 duża garść świeżego tymianku
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka kolendry w ziarnach
    1 łyżeczka kopru włoskiego w całości
    sól
    pieprz

    Sałatka:
    250g zielonego groszku cukrowego
    250g pomidorów cherry
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    100g świeżego szpinaku
    2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów
    1 łyżka sosu sojowego jasnego
    sok z 1/2 limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.
  • 2. Farsz:
    Koper włoski i kolendre uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
    Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz przyprawę do mięs i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Z gotowej masy mięsnej uformować 8 podłużnych kotlecików.
  • 4. Na każdy plaster fileta położyć mięsnego kotlecika, a następnie zwinąć w roladkę.
  • 5. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
  • 6. Sałatka:
    Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać zielony groszek, pomidorki pokrojone w połówki i chwilę całość smażyć. Następnie doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać.
  • 7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować