Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem

  • wyświetlono: 208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szybkie w przygotowaniu, soczyste roladki z indyka nadziane niezwykle aromatyczną, dobrze przyprawioną masą mięsną. To świetna propozycja mięsnego dodatku do dania obiadowego. Pokrojona roladka sprawdzi się również w roli imprezowej przekąski serwowanej także na zimno.

Ewelina Marcin
  • 8 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

850g fileta z indyka
5 łyżeczek przyprawy do mięs
sól
pieprz

Farsz:
500g udźca z indyka
400g surowego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża garść świeżego tymianku
1 łyżeczka przyprawy do mięs
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
1 łyżeczka kopru włoskiego w całości
sól
pieprz

Sałatka:
250g zielonego groszku cukrowego
250g pomidorów cherry
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
100g świeżego szpinaku
2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów
1 łyżka sosu sojowego jasnego
sok z 1/2 limonki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem

  • 1. Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.
  • 2. Farsz:
    Koper włoski i kolendre uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
    Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz przyprawę do mięs i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Z gotowej masy mięsnej uformować 8 podłużnych kotlecików.
  • 4. Na każdy plaster fileta położyć mięsnego kotlecika, a następnie zwinąć w roladkę.
  • 5. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
  • 6. Sałatka:
    Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać zielony groszek, pomidorki pokrojone w połówki i chwilę całość smażyć. Następnie doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać.
  • 7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mieloneSałatkaindykobiadsmaczneszybkiezdrowyroladki indycze
 

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki z kolorowym farszem

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Roladki z kolorowym farszem

Smakowite roladki z kolorowym nadzieniem.

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

Dodane przez: Ola1984

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

To nie tylko świetna alternatywa...

Roladki z farszem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Roladki z farszem

Roladki z pieczarkowym farszem...

roladki

Dodane przez: maalikaa

Schabowe roladki z farszem

Roladki nadziewamy w różny sposób...

Aromatyczne golonki z indyka (pieczone)

Dodane przez: Di bloguje

Aromatyczne golonki z indyka

Mięso po upieczeniu jest delikatne,...

Pieczone pałki z indyka

Dodane przez: czarrna

Pieczone pałki z indyka

Delikatne i aromatyczne mięso indycze...