Pieczone pierogi z pastą fasolową

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Pieczone pierożki z farszem w meksykańskim stylu - z pastą fasolową, pomidorami i kukurydzą. Są chrupiące i dość pikantne. Można je podawać na ciepło i zimno - z dodatkiem dipów będą świetną przekąską na imprezę.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 500g
    Jajko - 2szt
    Mleko - 120ml
    Masło - 2 łyżki
    Sól - 1/2 łyżeczki
    Jajko - 1szt do posmarowania
    Ziarenka do posypania (u mnie czarnuszka)

    Farsz:
    Pasta fasolowa - 1 puszka 400g (u mnie pasta ze smażonej fasoli pinto z chipotle)
    Papryka czerwona - 1szt
    Cebula - 2szt
    Kukurydza konserwowa - 100g
    Pomidor - 1szt
    Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 1 łyżka
    Olej - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pieczone pierogi z pastą fasolową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Paprykę, cebulę i pomidora kroimy dość drobno. Dodajemy kukurydzę i przyprawę meksykańską. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, a cała woda wyparuje. Dodajemy pastę fasolową, Mieszamy i smażymy razem jeszcze 2 minuty. W razie potrzeby doprawiamy.

    Ciasto:
    Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
    Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajka, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.

    Ciasto wałkujemy dość cienko, na około 2-3mm. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub małej miseczki. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zawijamy boki.

    Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami.

    Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut.

    Podajemy na ciepło lub zimno
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kukurydza konserwowa Pomidor Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować