Pieczone pierożki z farszem w meksykańskim stylu - z pastą fasolową, pomidorami i kukurydzą. Są chrupiące i dość pikantne. Można je podawać na ciepło i zimno - z dodatkiem dipów będą świetną przekąską na imprezę.
2 godz.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
Mąka pszenna - 500g
Jajko - 2szt
Mleko - 120ml
Masło - 2 łyżki
Sól - 1/2 łyżeczki
Jajko - 1szt do posmarowania
Ziarenka do posypania (u mnie czarnuszka)
Farsz:
Pasta fasolowa - 1 puszka 400g (u mnie pasta ze smażonej fasoli pinto z chipotle)
Papryka czerwona - 1szt
Cebula - 2szt
Kukurydza konserwowa - 100g
Pomidor - 1szt
Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 1 łyżka
Olej - 1 łyżka
Pieczone pierogi z pastą fasolową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Paprykę, cebulę i pomidora kroimy dość drobno. Dodajemy kukurydzę i przyprawę meksykańską. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, a cała woda wyparuje. Dodajemy pastę fasolową, Mieszamy i smażymy razem jeszcze 2 minuty. W razie potrzeby doprawiamy.
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajka, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.
Ciasto wałkujemy dość cienko, na około 2-3mm. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub małej miseczki. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zawijamy boki.
Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami.
Komentarze