Pierogi pieczone

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pierogi te są nietypowe ze względu na farsz zrobiony z pasztetu, suszonych pomidorów oraz ziół

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    (na ok. 18 szt)
    ciasto:
    200 g mąki
    60 g masła
    1 jajko
    7 g drożdży instant
    szczypta soli
    farsz:
    2 małe pasztety o smaku pomidorowym
    1 duży ząbek czosnku
    1/2 słoiczka suszonych pomidorów
    garść świeżej bazylii
    garść świeżego tymianku
    dodatkowo do posmarowania pierogów:
    1 jajko
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi pieczone

Pierogi pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę, drożdże, jajko oraz sól przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ścierką do lodówki na ok. 1 godzinę.
    farsz:
    Pasztety przekładamy do miski. Pomidory odsączamy z zalewy, drobno kroimy i wrzucamy do miski z pasztetem. Czosnek przeciskamy przez praskę dodając do pomidorów i pasztetu. Garść świeżej bazylii oraz świeżego tymianku siekamy i dodajemy do miski. Całość mieszamy dokładnie.

    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, ale nie za cienko, nakładamy po sporej łyżeczce farszu i zawijamy jak zwykłe pierogi sklejając brzegi. Przygotowane pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. (opcjonalnie można posypać dodatkowo jeszcze tymiankiem) Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować