Krucho-drożdżowe pierogi

4.4 (222 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczone pierogi z dowolnym farszem można podać jako imprezową przekąskę, np. z barszczykiem lub sosem czosnkowym. Znikają ze stołu w mgnieniu oka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej+do wałkowania
    2 żółtka
    3/4 kostki masła
    50 g świeżych drożdży
    6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
    łyżka soli
    łyżka cukru
    pozostałe białka
    dowolny farsz (mięsny, kapuściany, grzybowy, z soczewicy)
Wystaw ocenę:

4.4 (222 ocen)

Krucho-drożdżowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wkładamy masło, jogurt, żółtka, sól, cukier, mąkę i świeże drożdże (bez robienia rozczynu). Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie przez kilka minut aż powstanie zwarte, jednolite ciasto. Podsypujemy mąką przygotowany blat, ciasto rozwałkowujemy (jeżeli lubisz dużo farszu, a mniej ciasta, wałkujemy cienko i na odwrót). Dużą szklanką wycinamy ciasto jak na klasyczne pierogi. Na środek nakładamy farsz i sklejamy. Odciskamy ząbki widelca na około falbanki. Gotowe pierogi wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy je białkiem i opcjonalnie posypujemy wierzch ulubionymi ziarenkami.
    Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut, aż się pięknie zarumienią.
    Pierogi gotowe, smacznego!

Porady

Masło możesz zastąpić margaryną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować