Krucho-drożdżowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wkładamy masło, jogurt, żółtka, sól, cukier, mąkę i świeże drożdże (bez robienia rozczynu). Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie przez kilka minut aż powstanie zwarte, jednolite ciasto. Podsypujemy mąką przygotowany blat, ciasto rozwałkowujemy (jeżeli lubisz dużo farszu, a mniej ciasta, wałkujemy cienko i na odwrót). Dużą szklanką wycinamy ciasto jak na klasyczne pierogi. Na środek nakładamy farsz i sklejamy. Odciskamy ząbki widelca na około falbanki. Gotowe pierogi wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy je białkiem i opcjonalnie posypujemy wierzch ulubionymi ziarenkami.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut, aż się pięknie zarumienią.
Pierogi gotowe, smacznego!
Komentarze