Pieczone pierogi z cebulą

4.46 (143 ocen)

  • 45 min

Chcesz zjeść niedrogo i smacznie? To przepis dla Ciebie! Może odgrywać rolę dania głównego, ale świetnie sprawdza się też jako przekąska do piwa. W moim domu, gdzie mamy dosyć nudnych kanapek z wędliną, robi absolutną furorę!

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    15 dag margaryny
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 białko

    Farsz:
    7-8 dużych cebul
    przyprawy: mielone chilli, słodka papryka, ulubione zioła (oregano, bazylia)
    olej
Wystaw ocenę:

4.46 (143 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki Przekąski

Pieczone pierogi z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Zrób dołek, gdzie wrzucisz rozdrobnioną schłodzoną margarynę, jajka, śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto i włóż na kwadrans do lodówki.
  • 2. W tym czasie obierz cebule i pokrój w piórka i wrzuć do garnka. Podsmaż na złoto na oliwie. Posyp solą i przyprawami. Odstaw do ostygnięcia.
  • 3. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj dość cienko. Filiżanką wytnij kółka.
  • 4. Łyżeczką nakładaj farsz w sklejaj brzegi. Pierogi wykładaj na blachę posmarowaną oliwą w odstępach ok. 3 cm. Wierzch pierogów posmaruj roztrzepanym białkiem.
  • 5. Piecz w 180 stopniach ok. 20 minut, na złoty kolor.

Porady

Farsz cebulowy z powodzeniem można zastąpić np. farszem mięsnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować