Zapraszam na pierogi pieczone zrobione na cieście pizzowym. Ponieważ nic się u mnie marnuje, to z resztek z lodówki zrobiłam pyszny farsz do moich pierożków pizzowych. Polecam
2 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto: 25 g drożdży świeżych
szczypta cukru
1 szkl mąki + do podsypania
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
1/4 szkl ciepłej wody
farsz: 30 g żółtego sera
1 parówka
3 pomidorki koktajlowe
1 łyżka serka kanapkowego
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz do smaku
oraz: 1 żółtko
sezam
Pieczone pierogi pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże drobno kruszymy, dodajemy cukier i 3 łyżki wody, rozcieramy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę wody, mąkę, olej i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Farsz: ser, parówkę i pomidorki drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy serek, ketchup oraz przyprawiamy do smaku, mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrajamy kółka. Na każdy środek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w kształt pieroga. Robimy tak do wykorzystania składników. Pierogi pizzowe układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze