Pieczone pierogi pizzowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pierogi pieczone zrobione na cieście pizzowym. Ponieważ nic się u mnie marnuje, to z resztek z lodówki zrobiłam pyszny farsz do moich pierożków pizzowych. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 25 g drożdży świeżych
    szczypta cukru
    1 szkl mąki + do podsypania
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 szkl ciepłej wody
    farsz: 30 g żółtego sera
    1 parówka
    3 pomidorki koktajlowe
    1 łyżka serka kanapkowego
    1 łyżka ketchupu
    sól, pieprz do smaku
    oraz: 1 żółtko
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi pieczone

Pieczone pierogi pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże drobno kruszymy, dodajemy cukier i 3 łyżki wody, rozcieramy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę wody, mąkę, olej i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
    Farsz: ser, parówkę i pomidorki drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy serek, ketchup oraz przyprawiamy do smaku, mieszamy.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrajamy kółka. Na każdy środek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w kształt pieroga. Robimy tak do wykorzystania składników. Pierogi pizzowe układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować