Pieczeń meksykańska w boczku wędzonym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczeń ze sporą ilością kolorowych dodatków, a wszystko to otulone wędzonym boczkiem. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na wielkanocnym stole, wnosząc nie tylko bogactwo smaku, ale też kolorów. Pieczeń dobrze smakuje na ciepło, jako danie główne, ale również sprawdza się na zimno jako wędlina.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    1 puszka czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    2 jajka
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    pieprz czarny
    papryka słodka mielona
    pieprz ziołowy
    ok 1 łyżeczki soli
    300 g wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń meksykańska w boczku wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Mięso z łopatki zmielić w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkami, rozgniecionym czosnkiem, koncentratem i wszystkimi przyprawami. Mięso dobrze wymieszać, a na końcu dodać posiekaną w kostkę paprykę oraz odsączone z zalewy kukurydzę z fasolą. Delikatnie wmieszać w mięso, aby nie rozgnieść ziaren fasoli.
  • Owinięte boczkiem 2. Plasterkami boczku wyłożyć szczelnie keksówkę o wymiarach 11 x 24 cm, tak aby  końce wystawały ponad formę. Nałożyć masę mięsną, dociskając do dna i założyć wierzch wystającymi plasterkami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez ok 40 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i pokroić w grube plastry. Smacznego :)

Porady

Na zdjęciu pieczeń ukrojona jest jeszcze ciepła. Po całkowitym wystudzeniu jej struktura jest bardziej zwarta i może być wędliną na kanapki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować