Pieczeń z karczku 2 w 1

  • wyświetlono: 10868 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Pieczeń, której część zjemy z sosem na obiad, a reszta, po ostudzeniu, będzie pyszną domową wędlinką.

portret

Składniki

2 kg karkówki
2 dość czubate łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń z karczku 2 w 1

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Ze wszystkich stron posypujemy dość obficie solą, pieprzem, papryką i majerankiem, przyklepujemy, aby przyprawy przykleiły się do mięsa. Kilkakrotnie zawijamy ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny, a jeszcze lepiej na 48 godzin.
  • 2. Mięso odwijamy z folii, przekładamy do brytfanny i pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temperaturze 160-170 stopni. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso jeszcze przez 30 minut.
  • 3. Mięso wyjmujemy, a wytworzony sos zlewamy do rondelka i zagotowujemy. Mąkę roztrzepujemy z ok. 3/4 szklanki wody i wlewamy do sosu, zagotowujemy i gotujemy chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, rozprowadzamy wodą do uzyskania pożądanej gęstości. Zagotowujemy. Jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem, ale najpierw trzeba skosztować, czy jest to potrzebne.
  • 4. Z mięsa odkrajamy tyle plastrów, ile potrzebujemy porcji i podajemy z sosem. Resztę mięsa zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce i zużywamy jako wędlinę.

Porady

Mięso możemy wystudzić w całości wraz z wytworzonym sosem, następnie wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce. Sos od pieczenia zachować. Mięso pokrojone w cienkie plastry podawać jako wędlinę, a w grubsze - po podgrzaniu np. w piekarniku pod przykryciem, w mikrofalówce lub na patelni - na obiad, wraz z sosem, przygotowanym według powyższego opisu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcikarkówkaurodzinyWielkanocpieczeńświętakolacjaobiadkarczekboże narodzenieimprezaimieninydomowa wędlinaświąteczny obiaddomowy sos pieczeniowy

Komentarze

Podobne przepisy

Karczek w porach z ananasem

Dodane przez: juchab

Karczek w porach z ananasem

Aromatyczny i niebagatelny w smaku!...

Dodane przez: patkamala

Pieczony karczek z pieczarkami

Pyszne mięsko, niestety nie zdążyłam...

KARCZEK PIECZONY

Dodane przez: Maggie79

KARCZEK PIECZONY

Pieczony karczek smakuje zarówno...

kotlety

Dodane przez: Mariola123

KOTLETY Z KARCZKU DUSZONE W MUSZTARDZIE

Kotlety z karczku są wyjątkowo...

Karczek pieczony w soku pomarańczowo-jabłkowym

Dodane przez: bienpyt

Karczek pieczony w soku pomarańczowo-jabłkowym

Wyśmienite mięso, właśnie pieczone...

Pieczony karczek z boczkiem pod warzywami

Dodane przez: juchab

Pieczony karczek z boczkiem pod warzywami

Aromatyczne mięsko do obiadu, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE