PIECZONE PODUDZIE Z INDYKA W CEBULI

4.5 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Indyk to jedno z najzdrowszych mięs. Odpowiednio podane smakuje wyśmienicie. Ja proponuje zrobić pieczone podudzie bez skórki, otulone cebulą. Potrawa jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, polany sosem lub jako domowa szynka na kanapki, ponieważ bardzo dobrze kroi się.

Składniki:

  • podudzie z indyka ok. 600-700 g. (bez kości)
    sól 1 płaska łyżeczka
    przyprawa do kurczaka 1 płaska łyżka
    pieprz 1/3 łyżeczki
    suszona natka pietruszki 1 łyżka
    olej 4 łyżki
    cebula 2 szt.
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Pieczone podudzie z indyka w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli podudzie ma kość i skórę należy usunąć. Mięso umyć i osuszyć. Po nakłuwać nożem. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, natką pietruszki z obu stron równomiernie. Polać olejem. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Wrzucić do indyka. Dokładnie mięso masować ok. 5 min. Indyka umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • 2. Przed pieczeniem przygotować naczynie żaroodporne. Należy wyłożyć je folią aluminiową. Włożyć mięso i także przykryć dobrze mięso, świecącą stroną folii do góry. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 min. Następnie podudzie odkryć z folii i piec 10 min. w 200 stopniach, aby wierzch lekko zarumienił się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Indyk Udka z kurczaka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować