Roladka ziemniaczana w boczku wędzonym

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetny obiad prawie z niczego. Gdy macie za dużo ziemniaków z dnia poprzedniego można zrobić z nich cuda :)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków
    20 plastrów wędzonego boczku
    ser w kostce
    1 jajko
    posiekane świeże zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Roladka ziemniaczana w boczku wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, gorące dokładnie duszę widelcem na gładką masę. Do gorącej masy dodaję posiekane zioła, doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Dodaję żółtko, mieszam oraz ubitą na sztywną pianę, delikatnie mieszam by wszystko się połączyło.Ser kroję w paski. Masę ziemniaczaną wykładam na rozłożone płasko plastry boczku (muszą zachodzić na siebie)na ziemniaki układam ser i zwijam w roladkę.Roladki wstawiam do piekarnika i piekę 20 minut w 180 stopniach.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować