Pieczeń z sarniny w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielę w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do mięsa dodaję wszystkie składniki oprócz groszku, marchewki i boczku. mieszam do uzyskania jednolitej masy.
2.Boczek kroję na cienkie plastry.
3.Kroję marchewki w paski.
4.Rozwałkowuję mięso pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
5.Rozwałkowany płat mięsa posypuję marchewką i groszkiem i zwijam jak roladę.
6.Mocno owijam folią spożywczą.
7.Układam plastry boczku na folii aluminiowej na kształt "jodełki". Mięso wyjmuję z folii spożywczej i przekładam na boczek.
8.Owijam mięso boczkiem i posypuję majerankiem.
9.Owijam całość mocno folią aluminiową. Piekę w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 50 minut.
10.Po 50ciu minutach wyciągnęłam pieczeń z piekarnika, rozcięłam folię aluminiową z wierzchu i piekłam przez kolejne 15 minut (aż zarumieni się boczek).
Komentarze