Pieczeń z sarniny w boczku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pieczeń z sarniny w boczku, delikatna, kremowa rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800 g szynki z sarny
    12 cienkich i długich plastrów surowego boczku (około 400g)
    4 jajka
    4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    2 marchewki
    100 g mrożonego groszku
    3 łyżki oleju o neutralnym zapachu
    4 łyżki zimnej wody
    półtorej łyżki soli
    2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    1 łyżka sosu worcestershire
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Pieczeń Wędliny

Pieczeń z sarniny w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń z sarniny w boczku 1. Mięso mielę w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do mięsa dodaję wszystkie składniki oprócz groszku, marchewki i boczku. mieszam do uzyskania jednolitej masy.
  • Pieczeń z sarniny w boczku 2. Boczek kroję na cienkie plastry.
  • Pieczeń z sarniny w boczku 3. Kroję marchewki w paski.
  • Pieczeń z sarniny w boczku 4. Rozwałkowuję mięso pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
  • Pieczeń z sarniny w boczku 5. Rozwałkowany płat mięsa posypuję marchewką i groszkiem i zwijam jak roladę.
  • Pieczeń z sarniny w boczku 6. Mocno owijam folią spożywczą.
  • Pieczeń z sarniny w boczku 7. Układam plastry boczku na folii aluminiowej na kształt "jodełki". Mięso wyjmuję z folii spożywczej i przekładam na boczek.
  • Pieczeń z sarniny w boczku 8. Owijam mięso boczkiem i posypuję majerankiem.
  • Pieczeń z sarniny w boczku 9. Owijam całość mocno folią aluminiową. Piekę w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 50 minut.
  • Pieczeń z sarniny w boczku 10. Po 50ciu minutach wyciągnęłam pieczeń z piekarnika, rozcięłam folię aluminiową z wierzchu i piekłam przez kolejne 15 minut (aż zarumieni się boczek).
  • Pieczeń z sarniny w boczku 11. Pieczeń może być jedzona na gorąco i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Sarnina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować