Pasztet z królika i kurek

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Kurki, królik rzekłabym doborowe towarzystwo. Oczywiście mam na myśli grzybki kurki które wyśmienicie odnalazły się w pasztecie. Może być na obiad, na kolację, do pracy jak kto woli. Pachnie grzybami, lasem czyli jesiennymi smakami.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dkg królika
    1 wątróbka królika
    1 cebula
    1 marchewka
    kawałek selera
    1 por biała część
    25 dkg kurek
    1 cebula
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    natka pietruszki
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    2 ziarna jałowca
    2 jajka
    1/2 bułki
    1/2 szklanki mleka
    olej rzepakowy
    pieprz czerwony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika i kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika przekładam do garnka, dodaję marchew, seler, por, ziele, liście laurowe, jałowiec, łyżeczkę soli, dwa litry wody i gotuję do miękkości około godzinę. Mięso studzę i obieram. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Mięso, wątróbkę, warzywa miele maszynką. do mięsa dodaję jajka, pieprz, majeranek, bułkę namoczoną w mleku i wyrabiam mięso dokładnie. Foremkę aluminiową małą smaruję, wysypuję bułką tartą i wykładam 1/3 mięsa. Kurki myję i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam połowę grzybów na mięso, kolejna 1/3 mięsa i grzyby i znowu mięso. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól na 45 minut. Pasztet dekoruję natką, kurkami i pieprzem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Królik Kurki Marchewka Por Seler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować