Kurki, królik rzekłabym doborowe towarzystwo. Oczywiście mam na myśli grzybki kurki które wyśmienicie odnalazły się w pasztecie. Może być na obiad, na kolację, do pracy jak kto woli. Pachnie grzybami, lasem czyli jesiennymi smakami.
Pasztet z królika i kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika przekładam do garnka, dodaję marchew, seler, por, ziele, liście laurowe, jałowiec, łyżeczkę soli, dwa litry wody i gotuję do miękkości około godzinę. Mięso studzę i obieram. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Mięso, wątróbkę, warzywa miele maszynką. do mięsa dodaję jajka, pieprz, majeranek, bułkę namoczoną w mleku i wyrabiam mięso dokładnie. Foremkę aluminiową małą smaruję, wysypuję bułką tartą i wykładam 1/3 mięsa. Kurki myję i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam połowę grzybów na mięso, kolejna 1/3 mięsa i grzyby i znowu mięso. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól na 45 minut. Pasztet dekoruję natką, kurkami i pieprzem czerwonym.
Komentarze