Pasztet z królika

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prawdziwie smaczny domowy pasztet. Idealny na święta i różne uroczyste okazje!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 sprawiony królik
    300g wędzonego podgardla
    350g wątróbki
    Golonko tylne
    2 bułki kajzerki
    4 jajka
    2 duże cebule
    1 marchewka
    1 pietruszka
    Mały kawałek selera
    Przyprawy:
    Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, mielony imbir
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Pasztet

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika i golonkę wraz z marchewką, pietruszką i selerem gotować do miękkości, przyprawiając całość solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić wątróbkę, zostawić aby się ścięła. Produkty wyjąć z wywaru, mięso oddzielić od kości, wystudzić. Podgardle pokroić na kawałki, zrumienić na patelni, dołożyć cebulę pokrojoną w ósemki, podsmażyć aż zmięknie, ostudzić. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Wszystko zmielić razem w maszynce, doprawić do smaku. Na koniec połączyć z roztrzepanymi jajkami. Masę dokładnie wyrobić. Przełożyć do dwóch małych foremek lub jednej większej, każdą wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 70 – 90 minut w 180 stopniach. Podawać na zimno lub ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować