Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika i golonkę wraz z marchewką, pietruszką i selerem gotować do miękkości, przyprawiając całość solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić wątróbkę, zostawić aby się ścięła. Produkty wyjąć z wywaru, mięso oddzielić od kości, wystudzić. Podgardle pokroić na kawałki, zrumienić na patelni, dołożyć cebulę pokrojoną w ósemki, podsmażyć aż zmięknie, ostudzić. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Wszystko zmielić razem w maszynce, doprawić do smaku. Na koniec połączyć z roztrzepanymi jajkami. Masę dokładnie wyrobić. Przełożyć do dwóch małych foremek lub jednej większej, każdą wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 70 – 90 minut w 180 stopniach. Podawać na zimno lub ciepło.
Komentarze