Pasztet z królika

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki domowy pasztet jest świetną alternatywą dla kupnych pasztetów i wędlin. Najlepiej smakuje z chlebem domowej roboty.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    700 gram surowego boczku
    3 liście laurowe
    1 łyżeczka ziela angielskiego
    2 marchewki
    1/4 selera
    2 pietruszki
    4 jajka
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 czubata łyżeczka pieprzu
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    2-3 łyżki smalcu
    masło do natłuszczenia foremek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika myjemy, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy boczek oraz obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, solimy. Gotujemy do miękkości mięsa (około 1,5 godziny).

    Ugotowane mięso obieramy z kości i mielimy kilka razy w maszynce razem z warzywami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy dokładnie rękami. Wlewamy szklankę wywaru z gotowania i znów mieszamy.

    Blaszki smarujemy masłem, można je również wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładamy masę do foremek, a na wierzchu układamy kawałki smalcu. Wstawiamy pasztet do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

    Z podanych składników wyszło mi dwie blaszki pasztetu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować