Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika myjemy, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy boczek oraz obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, solimy. Gotujemy do miękkości mięsa (około 1,5 godziny).
Ugotowane mięso obieramy z kości i mielimy kilka razy w maszynce razem z warzywami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy dokładnie rękami. Wlewamy szklankę wywaru z gotowania i znów mieszamy.
Blaszki smarujemy masłem, można je również wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładamy masę do foremek, a na wierzchu układamy kawałki smalcu. Wstawiamy pasztet do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Z podanych składników wyszło mi dwie blaszki pasztetu.
Komentarze