Ten pasztet jest bardzo delikatny w smaku, po prostu pyszny – cała rodzina go uwielbia. Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole, ale robię go kilka razy do roku.
Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika myjemy i porcjujemy. Mięso z królika i podgarle przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy warzywa (marchewkę, seler, por, pietruszkę, cebule), liście laurowe i ziela angielskie. Zawartość garnka zagotowujemy i gotujemy razem do miękkości mięsa (około 1 godzinę) pod przykryciem. 10 minut przed końcem do garnka dokładamy sprawione wątróbki. Garnek zdejmujemy z ognia, ale mięsa jeszcze nie wyjmujemy. Najlepiej zostawić mięso w garnku razem z bulionem aż do wystygnięcia, wtedy nie będzie suche. Wówczas mięso i warzywa wyjmujemy.
2.Mięso oddzielamy od kości. Kajzerkę namaczamy w bulionie pozostałym z gotowania mięsa.
3.Warzywa i mięso mielimy 1-2 razy w maszynce do mielenia mięsa i przekładamy wszystko do miski.
4. Dodajemy jajka, odciśniętą bułkę i przyprawy, mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy odrobinę bulionu.
5.2 małe keksówki (albo jedną większą) wyścielamy papierem do pieczenia. Do keksówek przekładamy masę mięsną i wyrównujemy. Wierzch smarujemy mlekiem. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Pasztet jest gotowy, gdy jego brzegi odchodzą od papieru. Gdyby pasztet zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Życzę smacznego
Komentarze