Pasztet z królika

4.47 (196 ocen)

Ten pasztet jest bardzo delikatny w smaku, po prostu pyszny – cała rodzina go uwielbia. Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole, ale robię go kilka razy do roku.

Składniki:

  • • 1 królik ( o wadze około 1kg),
    • 500g podgarla,
    • 300g kurzych wątróbek,
    • 2 marchewki,
    • 1 pietruszka,
    • Kawałek pora,
    • Kawałek selera,
    • 3 liście laurowe,
    • 4 ziela angielskie,
    • 1 czerstwa kajzerka,
    • 2 cebule,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z królika 1. Królika myjemy i porcjujemy. Mięso z królika i podgarle przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy warzywa (marchewkę, seler, por, pietruszkę, cebule), liście laurowe i ziela angielskie. Zawartość garnka zagotowujemy i gotujemy razem do miękkości mięsa (około 1 godzinę) pod przykryciem. 10 minut przed końcem do garnka dokładamy sprawione wątróbki. Garnek zdejmujemy z ognia, ale mięsa jeszcze nie wyjmujemy. Najlepiej zostawić mięso w garnku razem z bulionem aż do wystygnięcia, wtedy nie będzie suche. Wówczas mięso i warzywa wyjmujemy.
  • Pasztet z królika 2. Mięso oddzielamy od kości. Kajzerkę namaczamy w bulionie pozostałym z gotowania mięsa.
  • Pasztet z królika 3. Warzywa i mięso mielimy 1-2 razy w maszynce do mielenia mięsa i przekładamy wszystko do miski.
  • Pasztet z królika 4. Dodajemy jajka, odciśniętą bułkę i przyprawy, mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy odrobinę bulionu.

  • Pasztet z królika 5. 2 małe keksówki (albo jedną większą) wyścielamy papierem do pieczenia. Do keksówek przekładamy masę mięsną i wyrównujemy. Wierzch smarujemy mlekiem. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Pasztet jest gotowy, gdy jego brzegi odchodzą od papieru. Gdyby pasztet zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować