Pasztet kaczo-indyczy z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą kaczkę i szyjki i włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Wątróbkę podsmażamy z cebulą. Bułkę moczymy w wywarze. Po wystudzeniu składników obieramy mięso i razem z włoszczyzna, wątróbka, cebulą i odcisnietymi bulkami mielimy na małych oczkach maszynki. Grzyby kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle doprawiajac solą i pieprzem. Farsz mieszamy z jajkami. Grzyby mieszamy delikatnie z farszem, doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wysmarowane tłuszczem formy keksowe wypełniamy farszem i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 50 minut.
Porady
Wywar który zostanie nam od gotowania możemy wykorzystać do przygotowania zup. Pasztet podajemy na zimno lub ciepło np. Z żurawiną
Komentarze