Pasztet gryczany z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, osączyć, odstawić do ostygnięcia. Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
2.Grzyby oczyścić i ugotować w osolonej wodzie ok.10 minut. Wystudzić. Połowę drobno posiekać a pozostałe zmielić razem z kaszą.
3..Cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, Przełożyć do miski, dodać zmieloną kaszę i grzyby, posiekaną natkę pietruszki, jajka gotowane, pokrojone grzyby i bułkę tartą. Do tego wbić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
4.Foremkę keksową o dł.40 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tarta i przełożyć wymieszaną masę.(w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza w masie, należy uderzyć dnem foremki w blat stołu). Wierzch wyrównać, powciskać listki laurowe i wyłożyć wiórki z masła. Pasztet zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.przez 60 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze