Pasztet gryczany z grzybami leśnymi

4.49 (173 ocen)

Bezmięsny, delikatny w smaku i bardzo smaczny pasztet. Doskonały na co dzień jak i świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 kg świeżych leśnych grzybów ( u mnie borowiki, kozaki, maślaki)
    2 torebki kaszy gryczanej
    4 jajka gotowane
    2 jajka świeże
    10 listków laurowych
    2 cebule
    1 mały pęczek pietruszki
    5 łyżek bułki tartej
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    masło i bułka tarta do formy



Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet gryczany z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotuj kasze, jajka i grzyby 1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, osączyć, odstawić do ostygnięcia. Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
  • grzyby 2. Grzyby oczyścić i ugotować w osolonej wodzie ok.10 minut. Wystudzić. Połowę drobno posiekać a pozostałe zmielić razem z kaszą.
  • podsmaż cebulę 3. .Cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, Przełożyć do miski, dodać zmieloną kaszę i grzyby, posiekaną natkę pietruszki, jajka gotowane, pokrojone grzyby i bułkę tartą. Do tego wbić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  • przed pieczeniem 4. Foremkę keksową o dł.40 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tarta i przełożyć wymieszaną masę.(w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza w masie, należy uderzyć dnem foremki w blat stołu). Wierzch wyrównać, powciskać listki laurowe i wyłożyć wiórki z masła. Pasztet zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.przez 60 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować