Pasztet z cukini i z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić , opłukać, , pokroic drobniej.
Cebule obrać posiekać , podmażyć na oliwie, dodac grzyby, przyprawić solą i pieprzem i całość chwile smażyć. Odstawić do wystudzenia.
Cukinię umyć, osuszyć, przyciąć na końcach, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Druga cebulę obrać i również zetrzeć na tarce ale o małych oczkach.
Cukinię i cebulę umieścić w większej misce, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. Odstawić na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłożyć ją na sito i bardzo dokładnie odsączyć (dociskać dłonią aby pozbyć się jak największej ilości soku).
Do odciśniętej cukinii dodać obrane starte marchewki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę mannę, natkę pietruszki i jajka.Dodąć tez wcześniej podsmażone grzyby. Doprawić pieprzem, papryką, oraz oregano i dokładnie wyrobić masę .
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę cukiniową z grzybami wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepić i wyrównać łyżką wierzch.Wierzch posypać płatkami owsianymi.
Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 60 minut.
Podawać gdy pasztet całkiem ostygnie,
smacznego.
Porady
jesli masa jest za rzadka , dodaj wiecej bułki tartej
Komentarze