Pasta z pieczonej papryki z migdałami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna pasta do chleba (pasuje też do mięs z grilla) z pieczonej papryki z dodatkiem migdałów, poleca się do jedzenia :D

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 papryki
    1 pomidor
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki płatków migdałowych
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    Odrobina miodu – do smaku
    Około 2-4 łyżek oliwy z oliwek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Pasty

Pasta z pieczonej papryki z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Pomidora kroimy na pół i nakłuwamy mu skórkę w kilku miejscach. Paprykę, pomidora i czosnek układamy na blaszce do pieczenia (można wyłożyć pergaminem) i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-30 minut .

    UWAGA! Jeśli grillujemy możemy również warzywa upiec na ruszcie.

    Kiedy papryka lekko się przypali to znak, że można wyjąc ją z piekarnika, wtedy to przekłada myją do woreczka foliowego, zawiązujemy go i zostawiamy paprykę do wystygnięcia. Z wystudzonej papryki ściągamy skórę paprykę kroimy na mniejsze części i przekładamy do blendera. Z upieczonego pomidora usuwamy skórkę i gniazda nasienne i przekładamy go do blendera. Dodajemy upieczony czosnek (najpierw obieramy go ze skórki). Dodajemy płatki migdałowe i ostrą paprykę i blendujemy całość na gładką masę (ja lubię w tej paście czuć kawałki warzyw więc nie blenduje jej zbyt mocno). Do pasty wlewamy ocet, oliwę – blendujem raz jeszcze. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli jest potrzeba miodem.

    Pastę skrapiamy po wierzchu oliwą, posypujemy posiekanymi migdałami i serwujemy do pieczywa.

    PS. Pasta świetnie pasuje też do mięś z grilla i pieczywa czosnkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Migdały Papryka Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasta z pieczonej papryki i cukinii

To może cię zainteresować