Klops nadziewany

  • wyświetlono: 979 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo efektowny i kolorowy klops ubarwi niejeden uroczysto zastawiony stół. Głównym atutem są smakowite farsze i ciekawy wizualnie efekt końcowy.

P10

Składniki

Masa mięsna:
1 kg wieprzowego mięsa mielonego
15 cm-owy kawałek pora
2 jajka
2/3 szklanki płatków owsianych drobnych
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku

Masa jajeczno-ogórkowa:
1 większy ogórek sałatkowy (350g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
6 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka świeże
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku

Masa rybno-serowa:
1 puszka pikantnej sałatki z makrelą (330g)
200 g żółtego sera

Dodatkowo:
4 łyżki tartego żółtego sera (50g)
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżeczki kminku mielonego

Sposób przygotowania przepisu:

Klops nadziewany

  • Klops nadziewany1. Na masę mięsną pora posiekać, przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wyrobić. Masę doprawić do smaku.
  • Klops nadziewany2. Formę (14 x 40) wyścielić papierem do pieczenia. Dno i boki wylepić przygotowaną masą mięsną (2/3 przygotowanej ilości).
  • Klops nadziewany3. Dno wysypać 4 łyżkami tartego żółtego sera.
  • Klops nadziewany4. Na masę jajeczno-ogórkową jajka gotowane zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, przełożyć do miski. Ogórka pozbawić nasion, miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do jajek. Następnie wbić surowe jajka, dodać natkę pietruszki, szczypiorek, pieprz ziołowy oraz pieprz cayenne. Wymieszać. Doprawić do smaku solą.
  • Klops nadziewany5. Przygotowaną masę wyłożyć na ser.
  • Klops nadziewany6. Na masę rybno-serową ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i wymieszać z sałatką rybną.
  • Klops nadziewany7. Masę wyłożyć na poprzednią (jajeczno-ogórkową).
  • Klops nadziewany8. Całość przykryć pozostałą ilością masy mięsnej (1/3 ilości).
  • Klops nadziewany9. Ketchup wymieszać z kminkiem, pastą posmarować wierzch klopsa.
  • Klops nadziewany10. Piec 50 min (200 st. C). Podawać na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataprzystawkaJajkapormasa serowapłatki owsianeżółty serroladapastanatka pietruszkiWielkanocogórekpieczeńszczypiorekświętaśniadaniekminekkolacjaobiadprzyjęcieketchupnadziewanyna zimnouroczystośćkolorowypieczonyfaszerowanymasa mięsnajajka na twardona ostroklopspieprz ziołowymasa jajecznamięso mielone wieprzowesałatka rybnapikantnapieprz kolorowypieprz cayenneprzepis_miesiąca1000rumianymasa ogórkowamasa rybna

Komentarze

Podobne przepisy

image-1r75q2n

Dodane przez: Bożena1960

Klopsy kalafiorowe

Kto nie lubi klopsików ,chyba nie...

image-1cvkdu5

Dodane przez: kretka

Kolorowy klops

Ekspresowy w przygotowaniu klops...

klops

Dodane przez: Bo-Bożena

Klops z warzywami

Klops równie dobrze smakuje podany...

Klops z polędwiczką

Dodane przez: Bo-Bożena

Klops z polędwiczką

Klops z polędwiczką - na gorąco...

Klopsy z pieczarkami

Dodane przez: aniak

Klopsy z pieczarkami

Zapraszam na smaczne klopsy z pieczarkami...

klopsy z jaj

Dodane przez: bella81

klopsy jajeczne

fajne na bez miesny obiad

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE