Pasta z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Taka aromatyczna pasta z pieczonej papryki stanowi idealny dodatek do wielu obiadowych dań np. mięs czy makaronów. Ja osobiście najbardziej lubią ją jeść z chrupiącymi, czosnkowymi bagietkami. Do pasty z pieczonych pomidorów można dodawać ulubione dodatki np. pieczone bakłażany lub suszone pomidory.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦2 kg czerwonej papryki
    ◦2-3 ząbki czosnku
    ◦3 cebule
    ◦½ łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
    ◦oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Pasty

Pasta z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Cebule obieramy i kroimy w pióra, dodajemy do papryki. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut. Skórka papryki powinna ściemnieć. Po tym czasie gorące warzywa przekładamy do dużego słoika albo miski. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na 15 minut. Dzięki temu z papryki łatwo zejdzie skórka.
    Obraną paprykę i pozostałe warzywa przekładamy do miski dodajemy odrobinę oliwy, zielony pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wędzoną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ewentualnie innymi ulubionymi ziołami). Miksujemy na gładką pastę.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować