Pasta z pieczonej papryki

4.5 (200 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Pastę z papryki przygotowałam z zamiarem schowania jej do spiżarni, no ale cóż...najpierw zjedliśmy jeden słoiczek, już otworzyłam drugi i coś czuję, że jeszcze dwa pozostałe zostaną zjedzone. Nic na to nie poradzę, że jest tak pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam przepis.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 5 kg czerwonej papryki
    1 mała główka czosnku
    5 łyżek oleju
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    4 łyżeczki cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Pasta z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na blaszkach do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach, aż będą miękkie i będzie można je obrać, ja swoje papryki nawet przypaliłam. Następnie z gorących papryk dokładnie zdejmujemy skórkę.
  • 2. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodajemy paprykę i dusimy około 30 minut cały czas mieszając. W między czasie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie cukier i przyprawiamy do smaku solą.
  • 3. Na koniec smażenia z papryki wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a paprykę miksujemy blenderem na gładki mus. Pastę jeszcze raz zagotowujemy i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Następnie gorącą nakładamy do słoiczków i dobrze zakręcamy.
  • 4. Słoiczki z pastą pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania, następnie odwracamy je do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i tak pozostawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub...zjadamy. Smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml. Cukru możemy użyć według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasta z pieczonej papryki i cukinii

To może cię zainteresować