Pasta z pieczonej papryki

  • wyświetlono: 5555 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pastę z papryki przygotowałam z zamiarem schowania jej do spiżarni, no ale cóż...najpierw zjedliśmy jeden słoiczek, już otworzyłam drugi i coś czuję, że jeszcze dwa pozostałe zostaną zjedzone. Nic na to nie poradzę, że jest tak pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam przepis.

bgg (Kopiowanie)

Składniki

5 kg czerwonej papryki
1 mała główka czosnku
5 łyżek oleju
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 łyżeczki cukru
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pasta z pieczonej papryki

  • 1. Papryki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na blaszkach do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach, aż będą miękkie i będzie można je obrać, ja swoje papryki nawet przypaliłam. Następnie z gorących papryk dokładnie zdejmujemy skórkę.
  • 2. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodajemy paprykę i dusimy około 30 minut cały czas mieszając. W między czasie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie cukier i przyprawiamy do smaku solą.
  • 3. Na koniec smażenia z papryki wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a paprykę miksujemy blenderem na gładki mus. Pastę jeszcze raz zagotowujemy i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Następnie gorącą nakładamy do słoiczków i dobrze zakręcamy.
  • 4. Słoiczki z pastą pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania, następnie odwracamy je do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i tak pozostawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub...zjadamy. Smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml. Cukru możemy użyć według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiwarzywapaprykaczosnekpastaPrzetworyna jesieńDomowe Przetworypasta z paprykiprzepis_miesiąca1000przepis jesiennydo spiżarni

Komentarze

Podobne przepisy

Pasta z pieczonej papryki i cukinii

Dodane przez: laNika

Pasta na pieczywo z pieczonej papryki i cukinii

Zdrowa i dietetyczna pasta na chleb...

Pasta do kanapek z kurczaka i pieczonej papryki

Dodane przez: koma61

Pasta do kanapek z kurczaka i pieczonej papryki

Jeśli został nam kurczak od gotowania...

Pasta z kurczaka i papryki

Dodane przez: mysza75

Pasta z kurczaka i papryki

Pasta szybka, smaczna i prosta...

Pasta z twarogu i papryki

Dodane przez: AnetaJ

Pasta z twarogu i papryki

Bardzo szybka do przygotowania,...

Pasta z rzodkiewki i papryki

Dodane przez: Aneta_77

Pasta z rzodkiewki i papryki

W sezonie jak nie ma już pomysłu...

pasta z makreli i papryki

Dodane przez: klementynka

pasta z makreli i papryki

Pasta kanapkowa to moje ulubione...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE