• 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pad thai to potrawa kujni tajskiej. Wbrew pozorom jest to danie szybkie do zrobienia. Obłędnie smakuje i pachnie.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu cienkie nitki albo ryżowego

    200 g krewetek

    100 g tofu

    1 papryka czerwona

    kiełki fasoli

    limonka, papryczka chili

    2 ząbki czosnku

    2 szalotki

    2 jajka

    2 łyżki prażonych orzechów ziemnych

    olej

    sos:

    3 łyżki sosu rybnego

    3 łyżki sosu sojowego

    2 łyżki sosu tamaryndowej

    1 łyżka cukru trzcinowego

    2 łyżki sosu z limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Pad thai - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki przekładam składniki sosu i mieszam. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Szalotki, czosnek drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Dodaję krewetki, obsadzam po minucie i odkładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam tofu, dodaję pokrojoną paprykę, chili, krewetki, sos, makaron i chwilę przesmażam. Makaron przesuwam na jedną stronę patelni, wbijam jajka i smażę. Mieszam potem z makaronem. Podaję z orzeszkami, kiełkami, limonką pokrojoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Tofu Makaron Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować