Pączki lekkie jak puch z masłem orzechowym

wyświetlono: 272 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Jakiś czas temu dostałam od znajomej przepis na pączki lekkie jak puch i zrobiłam, faktycznie nie spodziewałam się że z nadzieniem i po usmażeniu będą tak wyjątkowo puszyste i lekkie. Od siebie zrobiłam dodatkowo polewę z masła orzechowego i kajmaku.

opublikowany: 09.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    25 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    łyżka mąki pszennej
    łyżka cukru kryształu

    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki cukru kryształu
    3 duże jajka wiejskie
    3 żółtka duże
    łyżka spirytusu lub octu
    80 g roztopionego masła

    Polewa z masła orzechowego :
    3 duże łyżki masła orzechowego (z orzeszkami)
    łyżka masy kajmakowej
    1/2 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    mały słoik masła orzechowego ( z orzeszkami )
    1 l oleju do smażenia
    kolorowa posypka (maczek)
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Pączki lekkie jak puch z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mąki, cukru oraz ciepłego mleka sporządzić rozczyn. Przełożyć do miseczki, wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  • 2. W misie od miksera z hakiem wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, jajka, żółtka oraz spirytus lub ocet. Ciasto wyrabiać 10 minut, po tym czasie wlać roztopione masło i ponownie wyrabiać 15 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Polewa: Masło orzechowe, kajmak wymieszać z mlekiem i lekko podgrzać do rozpuszczenia aż polewa zrobi się płynna.
  • pączki 4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zarobić ręką i urywać kawałki ciasta (moje miały 50 g każda) nałożyć łyżeczkę masła orzechowego i zlepić formując pączka. Układać w odstępach na desce wysypanej mąką ( sklejeniem do dołu) Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  • pączki 5. W garnku rozgrzać olej do 160 stopni i smażyć pączki z dwóch stron na złoty kolor. Wystudzone pączki polać polewą z masła orzechowego, posypać kolorowym maczkiem.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 18 dużych ładnie wyrośniętych pączków z nadzieniem i polewą. Masło możemy użyć z orzeszkami lub bez. Kajmak można pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE