REKLAMA

Pączki na serku mascarpone z nutellą

wyświetlono: 534 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

To najlepsze pączki jakie do tej pory smażyłam, mięciutkie puszyste z nutellą po brzegi. Nawet następnego dnia smakują tak samo jak świeżo upieczone, tylko zazwyczaj już nie wiele zostaje. Pączki są tak dobre że już je smażyłam 3 razy. Polecam serdecznie, pączki można nadziewać wiśniami, masą krówkową, marmoladą na co macie tylko ochotę.

opublikowany: 02.02.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    130 g serka mascarpone
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki cukru
    30 g masła prawdziwego
    3 łyżki ekstraktu z wanilii
    50 g drożdży świeżych
    5 żółtek

    Do nadziania:
    mały słoik nutelli

    Polewa:
    6 łyżek nutelli
    płatki migdałowe
    mleko

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Jak zrobić Pączki na serku mascarpone z nutellą?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, mleka i łyżki mąki zrobić zaczyn, wymieszać wszystko i odstawić aż podrośnie u mnie 5 minut. Pozostałą mąkę przesiać do misy od miksera lub miski, dodać żółtka, serek mascarpone, pozostałe mleko, cukier, ekstrakt z wanilii oraz rosnący zaczyn. Wyrobić ciasto hakiem od miksera lub ręką 10 minut po tym czasie wlać stopione i wystudzone masło po czym ponownie zagnieść 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  • pączki 2. Wyrobione ciasto ponownie zagnieść i urywać niewielkie porcje ciasta, nadziać nutellą i zlepić ciasto tworząc okrągłego pączka. Pączki odstawić na kwadraty od papieru do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni i smażyć pączki partiami delikatnie ściągając z papieru bo pączki są lekkie i bardzo puszyste, należy robić to delikatnie bo podczas brania mogą się zniekształcić. Smażyć kilka sekund na złoty kolor z dwóch stron po 3-4 pączki. Usmażone pączki odkładać na ręcznik kuchenny z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
  • 4. Nutellę podgrzać w kąpieli wodnej z odrobiną mleka, tak aby polewa była płynna ale gęsta. Maczać pączki w polewie z nutelli i posypać płatkami migdałów.

Notka redakcyjna

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 20 ładnych pączków z nutellą.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE