Orzeszki

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Orzeszki

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    400 g mąki
    250 g margaryny
    100 g cukru
    szczypta proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    2 jajka

    do brązowych 2 łyżeczki kakao

    masa;
    1 szkl mielonych orzechów
    0,5 szkl mleka
    3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżka rumu
    2 łyżeczki kakao
    200 g masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto z podanych składników, przy białych nie dodawać kakao, do brązowych dodać.
    Uformować wałeczek, pociąć na małe kawałeczki, Przy pierwszych próbach sprawdzać piekąc po 1-2 szt by nie były za duże ani za małe.

    masa:
    Mleko zagotować , zalać orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
    Margarynę utrzeć z cukrem, partiami dodać orzechy i kakao, a następnie rum. Masę miksować ok 5 min. Schłodzić w lodówce.

    Orzeszki nadziewać masą, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować