Orzeszki z masą orzechową

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i wyglądem przypominające prawdziwe orzechy włoskie orzeszki z masą orzechową będą wspaniałym wypiekiem do świątecznej lub imprezowej kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Z podanej porcji wychodzi ok 80 orzeszków:
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    140 g cukru pudru
    płaska łyżeczka sody
    2 duże jajka

    Masa:
    kostka masła
    1/2 szklanki mleka
    szklanka zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    patelnia do orzeszków
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciastka Orzeszki

Orzeszki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski dodać margarynę, jajka, sodę oraz cukier puder. Zarobić gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego.
  • 2. Patelnie dobrze rozgrzać z dwóch stron, można przesmarować olejem ale nie za dużo. Kłaść w otworki kuleczki i przycisnąć. Piec na kuchence gazowej ok 30-50 sekund.
  • 3. Mleko zagotować z cukrem, zalać orzechy włoskie i odstawić do napęcznienia. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, porcjami dodawać wystudzone orzechy z mlekiem.
  • 4. Orzeszki nadziewać kremem i zlepiać do siebie. Najlepsze są jak ciasto trochę odwilgnie od masy.

Porady

Przepis na orzeszki z kremem kokosowym https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasteczka-orzeszki-z-patelni-z-masa-kokosowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować