ORZESZKI

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

rozpływają się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dkg mąki
    20 dkg masła
    10 dkg cukru
    kakao
    10-15 dkg orzechów włoskich - zmielić
    dodatkowo mąka

    MASA DO PRZEŁOŻENIA ORZESZKÓW:
    250 g orzechów ( zmielić )
    200 g masła
    niepełna szklanka mleka
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki Kruche ciasteczka

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, orzechy, tyle kakao, żeby uzyskać odpowiedni kolor ciasta, ewentualnie dodatkowo dodać mąkę ( jeżeli ciasto jest za bardzo miękkie).
  • foremki 2. Foremki do orzeszków wylepiać ciastem, piec ok. 20 minut w temp. 160 st.
  • 3. MASA: masło, mleko i cukier gotować 10 minut, dodać orzechy
    ( pogotować kilka minut ). Przekładać wystudzone orzeszki.

Porady

Można przygotować inny krem do orzeszków wg upodobań. Gdyby ciasto było za kruche, dodaję trochę mleka albo śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować