Orzeszki

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zniknęły szybciej niż by się mogło wydawać :) Chrupiące ciasto, z wyśmienitym karmelowo orzechowym nadzieniem .

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    70 dag mąki
    20 dag margaryny
    16 dag cukru pudru
    4 jaja
    szczypta sody
    szczypta soli
    1 łyżka majonezu

    MASA ORZECHOWA:

    1 szklanka orzechów włoskich
    1/2 szkl gorącego mleka
    1 kostka masła
    3/4 szkl. cukru pudru

    PONADTO:

    mielone orzechy
    1 puszka karmelu
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Orzeszki

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto .
  • 2. Odrywać po kawałku ciasta, robić wałki, następnie odcinać po kawałeczku ciasta.
  • 3. Ucięte kawałeczki włożyć do nagrzanego urządzenia do wypiekania orzeszków.
  • 4. Piec ciasteczka do uzyskania złotawo - brązowego koloru.
  • 5. Orzechy zmielić, zalać gorącym mlekiem, wymieszać. Wystudzić.
  • 6. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • 7. Dodawać po trochu wystudzone orzechy, ciagle ucierając.
  • 8. Przygotowaną masę i karmel włożyć do osobnych worków cukierniczych.
  • 9. Napełniać masami połówki orzeszków.
  • 10. Składać jedną połówkę z masą orzechową z drugą połówką wypełnioną karmelem.
  • 11. Miejsce zlepienia ciasteczek obtoczyć w zmielonych orzechach.
  • 12. Schłodzić.

Porady

Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować